29 februarie 2016

JOHN GRISHAM – CELEBRU, ORIGINAL, PASIONANT ŞI ..CHARISMATIC !



Astăzi mi-am propus să vă prezint o veche pasiune a mea, însă mereu actuală, anume scriitorul John Grisham, care ..scrie la fel de bine precum arată :)

Născut în februarie 1955 în statul Arkansas (SUA), într-o familie modestă, John Grisham visa în copilărie să devină jucător profesionist de baseball.
După absolvirea Facultăţii de Drept, el a practicat avocatura timp de aproape un deceniu, după care, timp de 7 ani, a fost senator de Mississippi, din partea democraţilor.

În timpul liber, ca hobby, Grisham a început munca la primul său roman şi a avut nevoie de 3 ani pentru a scrie „..Şi vreme e ca să ucizi”, cu care a debutat în 1987.

Dar consacrarea sa a venit odată cu publicarea romanului „FIRMA”, care a fost  ecranizat, cu mare succes de casă, avându-l în rolul principal pe Tom Cruise.

Astfel, hobby-ul, devenit marea sa pasiune, scrisul, s-a transformat într-o carieră de succes, fiind considerat, pe drept cuvânt, cel mai bun scriitor de thrillere în viaţă.

Cărţile sale, deşi sunt în genere de ficţiune (cu o singură excepţie, din domeniul thriller-ului, anume romanul „Nevinovatul”, scris după un caz real, prezentând chiar fotografii ale victimei şi familiei sale) se bazează într-o bună măsură pe realitate, adesea fiind un amestec între intriga politică şi cea avocăţească, legală.
Romanele sale sunt profund psihologice, explorând lumea interioară a personajelor şi dând viaţă motivaţiilor lor cele mai profunde; acestea sunt descrise cu luciditate şi detaşare, atenţie la detalii şi obiectivitatea necesară.
Extrem de veridice, cărţile lui Grisham au darul să „te prindă” de la bun început, cititorul devenind atât de captivat încât este aproape imposibil să le mai poată lăsa din mână..

Fiind foarte realiste – iar realitatea fiind adesea crudă -, în unele dintre cazuri finalul cărţilor sale nu este unul „fericit” (aşa cum se spune îndeobşte despre filmele şi cărţile americane, că ar avea toate „happy end”..). Acest final (este cazul marilor artizani literari), soseşte ca cel mai puţin anticipat de cititor, cel mai puţin previzibil!


În fiecare decembrie, Grisham obişnuieşte să adreseze prin mail un mesaj de Crăciun, încheiat cu semnătura sa olografă, adresat devotaţilor săi cititori, abonaţii site-ului său. Dacă în 2014, în afara urărilor tradiţionale, el îşi asigura fanii că mai are încă multe romane de scris şi multe idei de dezvoltat pe viitor, în decembrie 2015, el a făcut un „fel de apel general” pledând pentru cărţi, lectură & beneficiile acestora!
În această pledoarie a sa pentru cărţi, el arăta că: „cititul stimulează mintea, creşte volumul de cunoştinţe, îmbogăţeşte vocabularul, ameliorează memoria, sporeşte capacitatea de concentrare, stimulează productivitatea, promovează liniştea interioară, ascute gândirea analitică, dezvoltă abilităţile de a scrie şi de a se exprima, alimentează puternic imaginaţia şi sporeşte empatia. Pentru copii, la care beneficiile lecturii sunt şi mai evidente, cărţile din casă reprezintă un indicator principal nu numai al realizărilor şcolare dar şi o garanţie a succesului în viaţă”.


În finalul mesajului său, Grisham ne îndeamnă să găsim timpul necesar pentru a citi o carte şi totodată, fiind timpul sărbătorilor, să oferim o carte drept dar celor dragi, acesta fiind cel mai profund şi bine intenţionat cadou din câte există!

El scrie (în continuare) cel puţin 1 roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestselleruri.
Numeroase reviste de profil l-au declarat povestitorul preferat al Americii sau maestrul thrillerului juridic, ori chiar cel mai bun scriitor de thrillere aflat în viaţă.
Este considerat de asemenea „romancierul cu cele mai bune vânzări ale anilor 1990”, în acea perioadă înregistrând peste 60 de milioane de exemplare vândute.
Până în prezent, romanele sale au fost publicate în peste 255 de milioane de exemplare şi traduse în 30 de limbi.
Când nu scrie, Grisham îşi dedică timpul acţiunilor caritabile, ca o formă de respect pentru valorile morale, pe care de altfel le prezintă şi le susţine în cărţile sale.
El este căsătorit cu Renée Grisham, şi are doi copii.

La noi, au fost traduse ..aproape toate romanele sale, Editura Rao deţinând exclusivitatea drepturilor de autor.
În genere, în ritmul de una pe an, după cum ne obişnuise, cărţile sale se lansau în SUA în cursul lunii septembrie, apărând traduse şi pe piaţa românească de profil prin luna februarie, periodicitate devenită tradiţie o bună bucată de timp.
Însă, în ultimii ani, această „tradiţie” s-a „stricat”, fiindcă (lucru ştiut) mediul online este cel care prevalează în zilele noastre.
Deoarece cărţile (varianta fizică) se vând tot mai puţin, ritmul amintit s-a încetinit mult.
În ultimii câţiva ani, Grisham a scris (tot) mai multe romane, inclusiv pentru adolescenţi (în seria: „Theodor Boone, puştiul avocat”), sau biografice, sau nuvele, dar treptat ele nu au mai fost traduse, fiind disponibile pe site-urile de profil, în limba engleză.


 Din cele peste 25 romane ale sale, au mai fost ecranizate şi „Cazul Pelican” (cu Julia Roberts), „Camera Morţii” (cu Gene Hackman), „Juriul”, „Clientul”, „Vremea Răzbunării”, „Un altfel de Crăciun”, altele fiind în curs de a fi ecranizate.

Aşadar, îndemnul la lectură pe care mă străduiesc să vi-l lansez, din cand in cand, aducandu-va in atentie un nume considerat de mine “mai special”, are conotaţii oarecum subtile şi încearcă să „vă rupă” pe cât posibil de mediul virtual, pentru a trăi atracţia unei lecturi de calitate, pe baza „recomandării de rigoare” :)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu