24 mai 2016

Va salut cu respect, USA !



In Romania de azi, se poate spune, si pe buna dreptate:
Domne’, in ziua de astazi, cei tineri nu mai au niciun pic de respect, nu mai cedeaza locul in troleu, in tramvai, in metrou.. ei vad femeie insarcinata, sau cu copil in brate, ori batrani cu baston, dar nu au nicio reactie, nicio jena, se joaca la telefon, vorbesc la telefon, privesc in gol pe geam, se fac ca nu vad nik in jurul lor..sigur ca ..se prefac.
E o rusine, ce-a ajuns societatea asta a noastra, ce educatie primesc copiii astia ??
Nu mai au niciun fel de educatie, de bun simt, de respect… iar acesta de care am amintit este numai un aspect, al vietii de zi cu zi, a ceea ce traim cu totii.
Cum o sa ne plateasca astia pensiile, cand vom ajunge batrani si noi, ..la cheremul lor ?

P.S. Nu ca « ma dau mare » acum, ca voi face o ‘paralela’, ..dar in metroul din New York, sau in autobuze, oamenii sar literalmente de pe scaune sa-si ofere locurile, indiferent de rasa, de ..aspect exterior, cand vad pe cineva cu orice fel de dificultate care i-ar ingreuna deplasarea.
In general, este o politete desavarsita, care m-a frapat, este ceva la nivel general, « impamantenit » ; acest lucru m-a miscat/impresionat cel mai mult din TOT ceea ce am vazut acolo.. !
Nu cladirile, nu peisajele, nu muzeele, nu parcurile, ci curtoazia, bunul simt si respectul omului fata de cel de langa el.. !
Adica, ATITUDINEA & BUNAVOINTA la nivel de societate!
Nu am mai vazut asa ceva in viata mea, nici macar prin Europa, sincer !
Nu este bineinteles vorba numai de « cedat locul », ci de multe gesturi comune care sunt de la sine facute, cu o politete si amabilitate desavarsite.

Revin J

Am uitat sa ma refer si la respectul in trafic!!

Chiar daca este AGLOMERATIE SI AMBUTEIAJ (in special in New York, unde strazile sunt vesnic aglomerate si mult prea inguste, sau multe cu sens unic), tot poti sa dai “semnal” si esti lasat (aproape) automat sa treci de pe o banda pe alta (pe autostrazi catre oras, la fel), se presupune ca ai motivele tale (intemeiate !) sa « treci peste rand » si ti se acorda respect si prioritate, chiar si in conditiile in care se poate sa intarzii tu la serviciu.

Nu-mi amintesc de claxoane, nici de vorbit la mobil pe strada !!!!! (ce ciudat pare, nu ?!)
Iar in masina, exista hands free, pentru cazul ca intr-adevar ai ceva de comunicat, nu gargara si povesti nemuritoare ( !)

In plus, o mare dovada de respect este faptul ca « se face naveta » catre serviciu, catre orasele mari, desi evident ca toti au masini (distantele sunt asa mari, acolo..incat nici trotuare nu exista in unele suburbii sau orase mai mici, deci fara masina « esti mort »).

Lumea lasa masinile la un mall cu parcare imensa (special amenajata !) si se urca in autobuz, sau tren de mare viteza, catre job. Nu vor sa aglomereze orasul, nu se pune problema.


Autobuzele sunt civilizate, NU SE VORBESTE LA MOBIL ABSOLUT DELOC (este interzis, dar oricum ..Linistea se respecta de la sine, prin educatie), nu se aude muzica de la castile Altora, nu gasesti nicio faramitura pe jos si oamenii nu vorbesc intre ei (nu numai ca in general nu se cunosc.., dar pur si simplu pastreaza linistea, din decenta).
Se citeste mult (carti, emailuri, pe tableta etc) sau ..cei mai obositi dorm (fara sa sforaie !!! J J )

In plus, am ramas realmente perplexa in fata faptului ca la sosirea autobuzului sau metroului sau etc, se formeaza (dinainte) o coada IN SIR INDIAN, nimeni « nu se baga in fata », dar nimeni !

La metrou, in dreptul fiecarei usi, se asteapta ordonat, chiar daca peronul este foarte micut (trenul de metrou si peroanele sunt cu muult mai mici ca noi, sunt facute demult, pentru o populatie mai restransa).

Eu am stat (nu odata) la coada la autobuzul « de naveta » (New York – New Jersey) si s-a intamplat intr-o zi, din cauza ca era ora de varf (18 :00), sa coboare coada pe 2 etaje, pe trepte, o scara destul de ingusta, pe care se facea (totusi) cu grija loc pentru a se putea ajunge la capatul ei (de sus in jos) si a te aseza la rand.. (autobuzul era ‘sus’, la nivelul strazii, de fapt intr-un tunel), .. o coada ce parea interminabila, tacuta, ..fiecare urca incet scara atunci cand sosea autobuzul, nu se imbulzea ( ?!), se intra in el ordonat, din fata pana in spate, loc cu loc, fara bagaje pe scaunul din dreapta etc …..se umplea..cine ramanea, astepta urmatorul autobuz….fara a vocifera, desigur !!!!

Daca mai imi amintesc ceva, va spun, oricum civilizatia aceasta avansata este socanta fata de « realitatile pur romanesti »… (nu pun zambet aici !).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu