4 iunie 2013

Consideraţii despre muzică



Muzica este expresia unei stări de spirit – a creatorului & a ascultătorului ei..
Muzica este o preocupare, o refulare, o modalitate de destindere şi deconectare..
De asemenea, este o modalitate de a deveni mai spiritual, mai aplecat către spiritualitate.

Îţi dă o stare de bine.

Muzica nu este doar un divertisment, o ambianţă la petreceri sau radio-ul care rulează în maşină, la volan, aproape imperceptibil.

Ea poate da naştere unor stări mai profunde, poate conduce la spiritualizarea fiinţei umane, este o cale spre « mai înalt ».

Amintiri legate de anumite melodii te pot face să cazi în reverie.

Concertele în săli special amenajate creează o stare de înălţare spirituală şi de sentiment de comuniune cu fiinţa noastra cea mai intimă.
Muzica este purtătoarea unei vibraţii specifice. Cu cât lumea în care ea te „transportă” este mai rarefiată, cu atât există o senzaţie mai profundă de pace sufletească, de împlinire, de reculegere, de auto-descoperire. Cel puţin pentru firile mai profunde şi mai introspective.

Cu cât este mai zgomotoasă, mai „ţipătoare”, cu atât ea te îndepărtează de sinele tău adevărat, natural.

Muzica simfonică interacţionează cu straturile profunde ale fiinţei.
Este percepută de mulţi ca fiind măreaţă şi copleşitoare.
Pentru mulţi, trebuie din păcate o tonă de răbdare ca să o suporte.
Este o modalitate de linişte, de echilibru sufletesc, de armonie.

Există o strânsă legătură între muzică şi personalitate, şi stare de spirit.
Aceeaşi persoană poate dori, în funcţie de dispoziţia sa sufletească, să asculte genuri extrem de diferite, care la prima vedere nu o caracterizează, ca tipologie.

Motivul pentru care am ales această temă se referă la faptul că muzica a devenit cu atat mai indispensabilă rutinei noastre zilnice cu cât ascultatul ei devine mai facil.
Mulţi o fac, mulţi o distribuie, aproape toţi o audiem, industria muzicii evoluând continuu. Ea s-a transformat şi s-a diversificat de-a lungul timpului, odată cu schimbarea concepţiilor, moravurilor, superstiţiilor şi inventarea a noi şi noi instrumente muzicale. Transformarea a dus la diversificare, astfel că acum există diferite stiluri, fiecare reprezentând o grupă de oameni cu trăsături comune, oameni şi trăsături ce se regăsesc în această muzică. Acest lucru se datorează faptului că fiecare gen de muzică transmite un mesaj, chiar mai mult, fiecare melodie transmite un mesaj – fie el verbal sau bazându-se doar pe acustica melodiei. Acest mesaj se încadrează într-un laitmotiv, care constituie chintesenţa genului.
Fiecare melodie are o anumită încărcătură emoţională care constituie catharsis pentru anumite trăiri (catharsis = purificare, descărcarea unor refulări..). De asemenea, după fiecare melodie, ţinând cont de faptul că reprezintă un catharsis, personalitatea ascultatorului se schimbă (indiferent cât de puţin) prin eliberarea unei cât de mici tensiuni.
Cu toţii luăm muzica aşa cum este. Cu toţii ştim ce este, dar câţi dintre noi ştim s-o explicăm.
În definirea muzicii s-a pornit de la exprimările poetice până la cele ştiinţifice. Ea a fost asemănată cu susurul naturii sau a fost descrisă ca un grup de sunete ciclice.
Obiectiv vorbind, muzica este constituită dintr-o adunătură de sunete, de zgomote. Mai exact, niste vibraţii sonore.
Vibraţiile sonore au la bază energia eliberată prin lovire, frecare, ciupire etc (energia fiind rezultatul unor dezechilibre apărute la nivel atomic) şi care se transmite prin materie, din aproape în aproape. Astfel, materia este esenţiala pentru transmiterea sunetelor (de aceea sunetele se aud şi prin pereţi, dar nu răzbat prin vid), ceea ce le diferenţiază de lumină (care nu se poate transmite prin pereţi, dar se transmite prin vid).
Vibraţiile care compun muzica pot fi produse prin voce, instrumente muzicale sau de obiecte care se lovesc unele de altele. Sunetele sunt transmise la ureche prin schimbări în presiunea aerului. Muzica, în sine, are câteva caracteristici importante ca ritm, înălţime, timbru şi melodicitate.

Muzica este atât de atrăgătoare pentru fiinţele vii (ea are efecte interesante, în funcţie de genul de muzică, asupra plantelor) datorită caracterului ei ciclic.
S-a descoperit că creierul uman operează cu o anumită ritmicitate, care poate fi exprimată matematic prin seriile Fourier.
Motivul pentru care creierul face acest lucru este pentru a putea „citi” realitatea la fel de ..ritmată. Altfel spus, lumea nu este liniară şi colţuroasă ci ondulată.
„Pofta” de ciclicitate este în consecinţă inconştientă şi irezistibilă.
Muzica vorbeşte fiecăruia dintre noi, chiar dacă pe limbi diferite, adică fiecărui individ altfel.
Creierul nostru dă un sens muzicii şi ne permite să luăm decizii în legătură cu gusturile noastre muzicale.
Muzica reprezintă o cale de comunicare „directă”, „infraverbală” (vorbeşte fără cuvinte) între ceea ce ea sugerează sau evocă şi ascultătorul care îi decodifică mesajul.
Muzica ne relaxează, ne induce o anumită dispoziţie (bună sau rea), dă un sens existenţei noastre, altfel cu mult mai aride!..