29 iunie 2009

Ravasite gandurile mi-s




Fara sa vreau, dar totusi dorind-o – cum altfel? - , am repecetluit impacarea cu vesnicul fost, vesnicul actual, vesnic..
Mi-e imposibil sa renunt complet la el, sa-l las sa alunece in uitare, sa il dau definitiv deoparte, sa il uit, sa ma debarasez, sa pun o totala indiferenta intre noi..chiar si daca o lume intreaga spune ca NU NE POTRIVIM!
Numai indiferenta, ea, ar face ca tot trecutul sa
se-nchida, sa se estompeze treptat, pana la o amintire foarte vesteda, parca venind de secole dinapoi, si rechemata numai prin intamplatoare asociatii de idei..
Dar nu se ajunge pana aici, desi in mod periodic, de-a dreptul ciclic, se interpun intre noi circa 2 saptamani de detasare, de indiferenta cvasi-totala, percepute ca o eliberare binevenita de ambele parti...doua parti inclinate spre solitudine si meditatie, care isi exacerbeaza propriul eu, fiindca niciuna n-a functionat vreodata intr-un cuplu, in sensul cunoscut indeobste, de uniune pentru o perioada mai lunga de timp..
E foarte greu sa ai o relatie si sa fii in acelasi timp liber si independent in totalitate..de fapt, ce sa mai vorbesc, este de-a dreptul imposibil..obligatia asta cu 'dat raportul' unde te duci si ce faci, ca de nu... m-a inhibat intotdeauna in mentinerea unei relatii.
A existat un baiat destul de dragut in trecutul meu, de care m-am saturat si de care m-am despartit destul de repede, din simplul motiv ca la sfarsitul fiecarei zile ma intreba „ce faci, ce ai mai facut astazi”. Ma enerva, fiindca eu nu pot raspunde doar de forma unei asemenea intrebari, amestec de politete si sincera preocupare..si simtind ca mi se cere sa „dau raportul”, sa explic ce s-a mai intamplat in ziua respectiva – si de multe ori nu e nimic de explicat, ca n-a fost mai nimic notabil – senzatia asta ca trebuie sa ma explic, sa-mi ilustrez prin cuvinte timpul scurs de cand nu am mai vorbit, atata m-a inhibat ca am renuntat..
De fapt, nici nu-l iubeam..
Banuiesc ca atunci cand iubesti, se intampla cu totul altceva... nimic nu ti se pare atunci o cerinta prea mare, deoarece simti ca celalalt isi doreste cu adevarat sa stie amanuntele vietii tale nu din dorinta de a te controla (asta era de fapt of-ul meu, sentimentul ca mi se sfida 'libertatea, independenta, neatarnarea') ci fiindca, iubindu-te, fiecare amanunt al tau si al miscarilor tale sufletesti il impresioneaza si il afecteaza ca si cum ar fi vorba de sine insusi..
Imi inchipui deci ca pe V. il iubesc, atat fiindca nu suport sa treaca foarte mult fara sa am vestile sale, cat si prin prisma faptului ca il informez adesea si din proprie initiativa; daca, de pilda, sunt plecata intr-o vizita de unde nu pot vorbi, atunci ii transmit mesaje ca sa nu se nelinisteasca, nici in privinta modului cum imi ocup timpul fara el, nici daca am calatorit bine cu masina (in calitatea mea de soferita cam fricoasa), lucru care chiar il preocupa, si in asta simt grija si dragostea sa...
Faptul ca in fapt ii place sa controleze s-a batut totusi de multe ori cap in cap cu dorinta mea de a nu da nimanui socoteala pentru timpul meu, astfel ca in acesti aproape 4 ani a primit numeroase declaratii scrise de proclamare a autonomiei sau cel putin incarcate subtil de dorinta de a face asta...
El a fost si inca mai este plin de suspiciuni si trebuie sa stie tot..
Pe de o parte ma flateaza pe de alta ma inhiba...
Intotdeauna m-a banuit de conduita necinstita in raport cu relatia noastra si lipsa lui permanenta de incredere m-a facut chiar ea sa calc stramb de vreo 3 ori...chiar fara a iubi, fara a fi mai mult decat simple focuri de paie atatate de vesnicul vant al neatarnarii..
Nu este bine sa fii suspectat, fiindca abia atunci iti vin idei si ai tendinta sa confirmi ceea ce se crede cu obstinatie despre tine..
In alta ordine de idei..
Imi doresc staruitor sa fac ceva bun, ceva frumos cu viata mea, ceva care sa reziste timpului...
Acest potential al scrisului zace intr-adevar nevalorificat si sunt trista sa constat ca desi sunt o femeie cu ceva talent „prozaic”, nu las in urma nici copii (in calitate de femeie) si nici vreo scriere care sa aminteasca de mine, desi, daca
mi-as interoga talentul si l-as pune la treaba, ceva bun si de netagaduit ar putea sa iasa la suprafata (ca un izvor de apa termala zagazuit multa vreme) si ar putea fi nu tocmai neglijabil...
O sa ma prostesc de tot daca doresc atatea dar nu concretizez nimic, absolut nimic...
La mine, dorinta a intrecut intotdeauna putinta, din absolut orice punct de vedere as privi lucrurile..
De altfel, imi inchipui ca suntem enorm de multi in aceeasi situatie..
Financiar, doresc enorm de multe lucruri pe care nu mi le pot permite fara a da „o lovitura” dpdv material, a gasi ...o gaselnita :)
Psihic, imi doresc dragostea perfecta si romantica pe care mi-o doream si o anticipam si acum 20 ani; timpul nu mi-a inabusit elanul. Si bineinteles ca nu sunt multumita ca ma iubeste un om (asa cum e el..), care chiar e om, si chiar e pur, si chiar intolerant fiind la abateri, din prea marea lui puritate, ma iubeste tot timpul si neconditionat si loial..stiu si simt cat de loial este..
Continuand cu dorintele, imi doresc sa scap de serviciu si sa duc o viata boema, sa am mult timp liber, pe care sa-l cheltui dupa cum ma taie pe mine capul si dupa cum am dispozitia de moment (aspect valabil si in privinta banilor, care sa fie nelimitati si cheltuibili absolut discretionar..).
Imi doresc atat de mult sa scap de robotizare, caci asa numesc automatismul zilnic care ma conduce la serviciu si inapoi, si care imi iroseste viata, toata viata...
Pana si concediul care oricum trece foarte repede si dupa care te simti demolat financiar este menit tot refacerii fortelor pentru a continua sa lucrezi, sa lucrezi, sa lucrezi ..pana crapi, iertata fie-mi expresia..
Ma simt ca o veriga intr-un lant trofic aberant, in care omul mananca pe om, in care societatea ne inghite si ne devoreaza, ca oameni, ca personalitate, ca aspiratii, ca timp liber, pe scurt, ca tot, in scopul de a ne asigura un trai decent; pentru multi, de asemenea, desi muncesc din greu, nu li se asigura un trai deloc decent si li se mai da si cu tifla, iar celor care au muncit o viata intreaga, au cotizat si acum sunt pensionari, li se acorda posibilitatea de a cere monezi in fata magazinelor de paine si a cofetariilor mai frecventate, pentru a-si putea asigura nici pe departe un trai decent, ci pentru a nu-si prapadi de foame trupul istovit de puteri. Bineinteles ca n-o sa ma refer la cei cu pensii jignitor de mari, care reprezinta o batjocura la adresa omului simplu, pe umerii si pana la urma pe viata caruia isi intemeiaza o opulenta de-a dreptul dezgustatoare, fiind bazata pe fost politrucism si demagogie si minciuni desantate perpetuate o viata intreaga..
Caci toti fostii, ajunsi actuali demnitari sau fosti demnitari sunt de multe ori fiinte fara creier dar pline de tupeu, aroganta si cinism... Omul simplu nici nu concepe dar percepe nedreptatea prin propria-i viata de lipsuri si neimpliniri..

Primesc tot mai multe mesaje pe internet care, intr-o forma sau alta, se refera la teoria conspiratiei, care vad ca incepe sa se deconspire intr-o oarecare masura, cea accesibila...
Conform acesteia, o mana de oameni avuti, intruniti ca niste creiere luminate in organizatii oculte, adica „undeva deasupra, ca in niste nori, neexpusi vederii publice”, acestia deci oprima cea mai mare parte a omenirii prin adevarate experiente pe cobai umani, prin mancare nesanatoasa dar foarte atractiva (prin pret, disponibilitate si gust), prin represiune economica fortata si nesustinuta de o realitate dezastruoasa, cum se pretinde, care ar fi provenita din disproportia consumului cu productia, apoi prin droguri si medicamente care ne scurteaza viata si ne tampesc, precum si prin promovarea obscenitatii, promiscuitatii si horror-ului prin mass media.
Nu este exclus ca ei sa discute cu extraterestrii. Existenta acestora nu este deloc o fictiune pentru cosmonauti si pentru cei foarte multi direct implicati in contactele supraterestre. Documente recente declasificate ale NASA si NATO indreptatesc aceasta recunoastere deschisa. Daca ei, „supra-oamenii”, ajung sa distruga de tot planeta asta si o arunca poate chiar in aer (depinde de metoda de exterminare propusa: mai exista razboiul geofizic, cel psihotronic, etc), ei vor avea iesirea asigurata printr-un trai tihnit pe alte planete, pe care probabil, prin discutii amiabile, le-au...concesionat.
Din pacate, nimic din toate astea nu-mi pare imposibil...suntem atat de mici pentru a cunoaste adevarul; atat de insignifianti, de indoctrinati religios si politic, cu idei fixe, atat de usor de exploatat prin necesitatea platilor zilnice, care ne inrobesc...suntem pleava, plebea, norodul, prostimea, animalele din tzarc...
Nu sunt astazi intr-o dispozitie pesimista ci mai curand incerc sa fiu realista si sa deduc mai multe din subtilitatile care-mi sunt si mie aruncate ca derizorii farame din masa „pazita” a informatiei reale si valoroase..
Caci informatia, nu-i asa, este putere, iar puterea nu este la indemana oricui...
In timp ce fiecare se zbate egoist pentru sine, mintile luminate continua sa foloseasca cu dibacie dictonul napoleonian „Dezbina si stapaneste” (cunoscut inca de latini: „Divide et impera!”) si ei ne afunda psihic intr-un marasm al carui final numai ei il pot banui sau controla...
Ma preocupa destinul omenirii ca si cum ar fi o singura fiinta. Si eu fac parte din ea. Unde se indreapta toti ne indreptam fiecare pana la urma, prin globalizare.
Pe de alta parte, fiecare din noi este atat de indisolubil legat de sine insusi incat nu mai are urechi sa auda si ochi sa vada decat cel mult intr-o stricta proximitate, pe cel mai apropiat aproape, de obicei fiinta cu care convietuieste...
Suntem insa uneori atat de alienati si de straini pana si de noi insine, daramite de cei apropiati, incat pe aceasta mizeaza si ei, care se bazeaza pe lipsa noastra in a ne defini si a ne reglementa destinul intr-un mod valabil, viabil, corelat...
Ce sa mai adaug, ca nu inchei intr-un ton totalmente fatalist, decat „CARPE DIEM”, adica bucura-te de ziua de azi, de fiecare clipa, de prezent, de suculenta momentului „acum si aici”, moment scump cu care oricum nu te mai intalnesti...

3 comentarii:

  1. Libertate... eliberare - o obsesie orientala! Fiecare este liber sa defineasca notiunea "libertate"! Unii considera ca a fi liber inseamna a avea tot ce doresti, cand doresti! - grecii spun ca atunci cand zeii vor sa pedepseasca un om, ii trimit tot ce vrea. Puterea de a spune nu - este libertate! Este oarecum similar cu "normalitate" - notiuni relative, depind de sistemul de raportare. Daca tu te simti limitata, ingradita, constransa etc., nu inseamna ca ESTI, ci doar ca o anumita persoana te face sa te simti astfel, din diverse motive: tonul, mijloacele, cuvintele, contextul... Uneori doresti sa sune telefonul, zile in care tanjesti sa te asculte cineva povestindu-ti inatamplarile zilei, alternand cu "crize" de independenta. Poate doar pentru ca vrei sa te vezi daca poti sa spui NU, sau doar sa iti simti personalitatea, sa verifici ca este "acolo". Razvratire dulce, ca un alint. De fapt te copleseste apoi singuratatea, ca un revers al "libertatii" gresit aplicate. Pana la urma omul este o fiinta sociala din "constructie". Este puternic, dar are nevoie de sprijin pentru a se comporta astfel, fie si la modul figurat; face gesturi marete curajoase, dar are nevoie de admiratori, public; pana al urma ne cautam "jumatatea" (fara sa alunec in sirop) poate chiar inconstient. "Cineva" care sa ne completeze, care sa aiba defectele - pe care sa le uram, si calitatile - pe care sa le iubim, defecte si calitati pe care nu le avem! Dar avem ce lipseste acelei pesoane, nimeni nu este perfect nu-i asa, asadar o completam. Pana la urma, libertatea absoluta, extrema, ne-ar dezumaniza, ar insemna haos, anarhie. Pe cand libertatea inseamna a nu pune piedici in calea iubirii. Omul liber nu isi vinde libertatea pentru nimic, nu se teme de moarte, nu poate fi santajat. Libertatea nu este nici buna, nici rea, ci este inainte de bine si de rau. Se spune "liber ca pasarea cerului". Zborul pasarii, e adevarat, poate configura sentimentul libertatii, dar elemenul fundamental este CERUL.

    RăspundețiȘtergere
  2. ah... si mai este si boemia-in2 si libertatea-in2 si ... singuratatea-in2. Fiecare om care depaseste un oarecare prag intelectual are aspiratii oarecum boeme (boema = formă de socializare bahico-anarho-libertină, dar as adauga si muzicala), nevoia de evadare din automatism sau din lantul trofic, cum spui tu :))) E fireasca nevoia unui spirit, prea educat spre a fi hranit doar cu rutina zilnica (capcana libertatii), de a-si dovedi ascutimea intr-o atmosfera boema, spumoasa si challenging, demanding. Este oxigen pentru omul scanteind de spirit. Si varianta "in2" este chiar o satisfactie, o implinire - ambele jumatati vibreaza la unison, sau se provoaca la un duel revigorant, intr-o atmosfera de relaxare, dincolo de interese meschine, deasupra evenimentelor cotidiene, un fenomen creator chiar. Cred ca libertatea spiritului este forma cea mai pura de libertate posibila.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga mea, fiindca sunt la serviciu si am scris deja un comentariu lung si foarte consistent, care, din pacate s-a pierdut in neant, tot cautand sa-l postez...am ramas doar cu un gust amar si gura cascata la vestea ca te-ai impacat cu "fostul", nu stiu cum sa-l numesc, dar tu stii mai bine...Crede-ma ca esti o fiinta minunata, desteapta, ai invatat, ai citit atat! Meriti mai mult. Nu poti fi fericita facand compromisuri sau cu jumatati de masura... Crede-ma, o clipa aduce alte mii dupa ea si e de preferat ca acelea care urmeaza sa fie de multumire, de pace, de armonie...nu de amaraciune, regret, dezamagire. Poate trebuie sa schimbi ceva in interiorul tau, cred ca ai o perceptie gresita a realitatii, este parerea mea, adica ceea ce crezi ca e iubire...e doar o iluzie...e dorinta ta de iubire...Te pup si te sfatuiesc sa mai reflectezi! Astept in continuare vesti de la tine! Pacat de celalat comentariu, acum nu mai am timp sa continui si am inca multe sa-ti mai spun. Pe curand!

    RăspundețiȘtergere