13 august 2018

“Profețiile de la Celestine” de James Redfield - o recenzie personală


O carte apărută la Editura Mix, pentru limba română, cu mai multe reeditări din anul 2000)

Acest roman minunat și neobișnuit se remarcă în primul rând prin ritmul său alert, de thriller, plin de o intensitate crescândă a trăirii, cu toate că este unul profund spiritual și încărcat cu învățăminte etern valabile (de pildă, face un acordaj fin cu noțiunile cele mai noi ale atât de disputatei și discutatei fizici cuantice).
„Profețiile de la Celestine” ne poartă prin pădurea tropicală și exotică din Peru, care se spune că adăpostește un manuscris străvechi, avid disputat chiar de reprezentanții puterilor lumii: autorități ale unor guverne, foruri științifice, cercetători independenți, (doar) unii dintre ei bine intenționați și motivați. Aceștia sunt cu toții simultan antrenați în găsirea Manuscrisului care reprezintă însăși esența romanului.
Ce conține acest Manuscris?..
Capitole precum: „Masa critică”, „Este vorba despre energie” sau „Lupta pentru putere” sunt titluri edificatoare pentru cei curioși care nu au citit cartea, ci doar recenzia de față..
Deși scris în 1993, romanul acesta inițiatic îl poți simți și trăi ca fiind mai actual ca niciodată!
Trăirile invocate sunt foarte intense, suspansul debordează la fiecare pas iar faptul că este scris la persoana întâi nu face decât să întărească sentimentele puse de cititor în joc.
Se spune despre această carte că ar conține secrete care schimbă lumea!
Și chiar nu este vreo exagerare! Știți de ce?
Fiindcă acest roman captivant are capacitatea unică de a ne pune în contact nemijlocit pe noi, cititorii, cu noi înșine, adică cu sufletele noastre, de care, de ce să nu recunoaștem, de multe ori fugim, refulându-ne în cele atâtea alte subterfugii contemporane, pe care nu merită să le mai înșirui aici, și care s-au mai și amplificat (a se citi: diversificat) de la apariția cărții în cauză.
Cartea ne ajută de fapt să ne dăm seama cam pe unde ne situăm, ca nivel de conștiință.
După cât de mult și de bine putem ține pasul cu ritmul ei, după cât de pregătiți ne aflăm ca s-o parcurgem...
Da, neîndoielnic, cele 9 capitole ale sale (cifra 9 constituind și numărul de viziuni ce-i apar personajului principal, rând pe rând), conturează puternic căutarea sa epică, fascinantă chiar, făcându-ne părtași la fiecare viziune în parte, pentru care el face o călătorie separată, simbolică și iute!
Ceea ce este cu adevărat minunat în acest roman, o adevărată comoară pentru biblioteca căutătorului spiritual modern, nu este în primul rând goana după manuscrisul antic în care sunt prevăzute secretele civilizației noastre actuale și cursul evoluției omenirii ci Revelația Noastră personală, ca cititori, că toate aceste adevăruri le știam deja, sunt ale noastre și de fapt le practicăm intuitiv.
Într-un fel, cartea de față îmi amintește de mărețul roman simbolic și tot o „epopee”: „Aventurile lui Oricine” de Richard Bandler, întemeietorul NLP (Programare Neuro-Lingvistică).
Pentru că, și acolo, cartea o trăiai, ți-o asumai, era ca o oglindă a ta, ca și propria ta țintă spirituală de auto-descoperire!
Pasionantă si aceea, dar într-o viitoare recenzie o voi aborda, nu tot acum.

Cam atât despre această aventură spirituală „de proporții” și în care ne simțim precum în viața noastră de zi cu zi, adică într-o căutare plină de neprevăzut, chiar și de mistere, desigur încercați de obstacole și provocări!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu